Tegenwoordig beginnen de meeste kinderen al vrij vroeg met internetten. Er is eigenlijk geen ontkomen meer aan of jouw kind zit ook op het internet. Het wereldwijde web is natuurlijk een leuke speelplaats voor je kind. Maar er zijn helaas ook genoeg gevaren op het internetten. Het is belangrijk om hierover met je kindje te communiceren en aan te geven waar je kind op moet letten tijdens het internet.

Geef je kind een kidsproof tablet

Bij de meeste tablets kan je instellen dat een kind eigendom is van de tablet. Hierdoor kan je kindje niet op alle websites komen en zijn er alleen apps te installeren die toegestaan zijn voor kinderen. Je kinderen kunnen ook geen in-app aankopen doen zonder jouw toestemming. Laat je kindje ook weten dat het niet is toegestaan om zonder jouw toestemming dingen te kopen op het internet.

Scherm social media af

Alle vriendjes hebben social media dus jouw kindje wil ook op Instagram of Facebook. Natuurlijk kan je dit toestaan, maar scherm social media af. Stel in dat alleen vriendjes die jij hebt goedgekeurd bevriend mogen worden. Scherm het profiel af op privé zodat alleen de personen die zelf zijn toegevoegd het profiel mogen zien. Maak ook duidelijke afspraken dat als je kindje berichten krijgt van vreemden hij of zij hiermee naar jouw komt en niet zelf het contact aangaat. Dit is online net zo belangrijk als buiten niet met vreemden praten.

Maak duidelijke afspraken over het internet en schermgebruik

Het is belangrijk om duidelijke afspraken met je kindje te maken over het internet en schermgebruik. Maak afspraken hoe lang je kindje voor het scherm mag zitten. Maar maak ook afspraken wat je kindje wel of niet zelfstandig mag doen. Vooral bij jonge kinderen is het belangrijk om hier je kinderen goed in te begeleiden.

Ga regelmatig het gesprek aan over het internetgebruik

Vooral bij jonge kinderen is het belangrijk om te weten wat ze op het internet doen. Vraag net zo geïnteresseerd naar het internetgebruik als school. Het internet is nou eenmaal een belangrijk onderdeel van het leven van je kinderen. Het is daarom belangrijk dat je kinderen hierin ook goed begeleid worden. Ga ook gewoon met elkaar hierover in gesprek en vraag gerust wie je kinderen vandaag op Whatsapp gesproken hebben. Maak ook afspraken dat je de gesprekken mag inzien met toestemming van je kind. Ga dit niet in het geheim doen, maar wees hier open over. Zo kan je problemen op het internet voorkomen.


editor

Geef een antwoord