Door te spelen leert je kindje zich in elke leeftijdsfase ontwikkelen. Er is speciaal speelgoed verkrijgbaar voor jonge kinderen en oude kinderen. In elke fase wordt je kindje ondersteunt bij de ontwikkeling. Voor jonge kinderen is het speelgoed vooral gericht op de motoriek ontwikkeling terwijl op latere leeftijd leerspeelgoed helpt bij de ontwikkeling. Spelenderwijs leert je kindje zichzelf ontwikkelen en nieuwe vaardigheden aan. Maar welk speelgoed kan je het beste aanschaffen voor je kindje?

Speelgoed voor baby’s

Voor baby’s is het vooral belangrijk dat ze hun zintuigen leren begrijpen. Denk bijvoorbeeld aan kijken, grijpen, voelen en beleven. Grote stukken speelgoed die je baby goed kan grijpen zijn goed voor de ontwikkeling. Het is belangrijk dat je baby het speelgoed niet kan inslikken. Tot 6 maanden kan je baby spelen met poppen, knuffels, stoffen boekjes, mobiles en rammelaars. Vanaf 6 maanden kan je eventueel bouwblokken, trek en duwspeelgoed, maar ook waterspeelgoed aanschaffen.

Speelgoed voor kinderen van 1 tot 2 jaar

Binnen een jaar kan je kindje al vrij veel leren. Het is belangrijk dat in de rest van de ontwikkeling je kindje ondersteunt wordt. Denk aan het pakken en verplaatsen van speelgoed. Maar ook het spelen met trommels, liedjes boekjes, loopfietsen, loopauto’s, grote auto’s zijn geslaagd. Het is belangrijk dat het speelgoed vooral tegen een stootje kan. Maar ook dat de kinderen gemotiveerd worden om ermee aan de slag te gaan. Speelgoed die je kinderen bijvoorbeeld motiveert om te gaan lopen etc.

Speelgoed voor peuters

In de leeftijd 2,5 tot 3 jaar krijg je regelmatig te horen: zelf doen. Je kinderen ontdekken hun fantasie en willen steeds meer zelf doen. Daarnaast worden ze steeds creatiever en willen ze dingen bouwen. Ondersteun je kindje hierin door bijvoorbeeld samen te gaan knutselen of bouwen met blokken. Rijdend speelgoed, memory, prentenboeken en kleurboeken zijn geliefd bij peuters. Maar ook verkleedkleren en kleurboeken kunnen aanslaan bij peuters.

Speelgoed voor kleuters

Vanaf 4 tot 6 jaar willen de kleuters vaak nog steeds graag spelen. Het is belangrijk dat ze hun fantasie goed kunnen gebruiken. Playmobil, lego of boekjes kunnen je kindje helpen bij de ontwikkeling. Verkleedkleren, ballen en fietsen zijn ook nog steeds in trek. Zorg ook voor leerzaam speelgoed zoals speelgoed tablets waarbij je kindje spelenderwijs bijvoorbeeld het alfabet leert of tellen. De kinderen worden leergierig en willen zo nu en dan ook een spelletje spelen. Kortom laat ze hierin experimenteren met speelgoed die hierbij aansluit.


editor

Geef een antwoord